сряда, 16 декември 2015 г.

Млечно хлебче с масло



Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно (от 200 мл)
1/2 кубче жива мая
1 с.л. захар
190 мл прясно мляко
30 г масло
щипка сол
Още: масло за прорезите още 30 г

Приготвяне:

Затоплям леко млякото, прибавям захарта и маята. Оставям да шупне.След това се прибавят останалите продукти и се омесва тесто,като постепенно се прибавя мекото масло.
Оставя се  да втаса за около 20 минути на топло. Когато тестото се надигне, изваждаме го от купата и внимателно го придърпваме, за да го оформим като правоъгълник. 


Започвам да навивам от единия край към средата и от другия край към средата, като накрая прищипвам краищата, за да ги запечатам.


 Обръщам с "ръбчетата" надолу и поставям върху хартия за печене в тавата, в която ще печем.



Поръсвам с брашно и оставям да втаса за още 15 минути.



Преди да го пъхнем да се пече, правим прорези по дължина с остър нож, в които слагаме парченца от маслото. 




Пека хляба на  180  градуса.


Ето го и разчупен.



Направих и една чорба със свински крачета-тип шкембе и с половинката се хапнахме с кеф и удоволствие....


За студените дни на нас това много ни харесва-за разлика о децата ни.



Да ви е сладко!


Източник-Люси

1 коментар:

  1. Живе, прекрасно хлебче. Преписах си рецептата. Изглежда страхотно и с това масълце!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване